We veranderen langzaam in een zombievolk!

Wat ik vaak hoor van ondernemers is dat ze zo druk zijn dat ze geen tijd hebben om te genieten. Maar is dat ook echt zo? Of zijn we gewoon bezig met de verkeerde dingen? Kijk eens naar je schermtijd. Ik denk dat je je dood schrikt. Hebben we dan echt geen tijd of vergooien we veel van onze tijd met het scrollen op onze telefoon? 

Dit keer daarom even een ander bericht dan je normaal gesproken van mij gewend bent. Geen ondernemerstip of advies, maar zeker net zo belangrijk (of misschien nog wel belangrijker). 

We zitten allemaal vastgekluisterd aan onze schermpjes. En in alle eerlijkheid ben ik zelf ook ”verslaafd” aan mijn telefoon. Die schermpjes zijn toch een hardnekkige verslaving waar we moeilijk vanaf kunnen blijven.

Ik probeer zelf mijn telefoon steeds vaker links te laten liggen en het valt me daardoor nog meer op hoeveel wij op onze telefoon koekeloeren.

Iedere zaterdagochtend ga ik met mijn zoontje naar de judo. Omdat de kids nog heel klein zijn en afleiding niet heel handig is, mogen de ouders niet in de zaal kijken. De ouders zitten in een andere ruimte waar we via een tv scherm onze kinderen kunnen zien.

Die tv hangt er alleen zo goed als voor jan lul. 90% van de ouders zit namelijk de hele les (30 mintuten) op hun telefoon. Door het scrollen op onze telefoons missen we zoveel moois om ons heen.

Wat maar weinig mensen beseffen, is dat dit smartphonegebruik de hersenen enorm stimuleert en overprikkelt. Alles in jouw hoofd gaat op high alert. De stresshormonen schieten omhoog en je bent al aan het piekeren voordat de dag begint.

Om dit tegen te gaan is het belangrijk om dopamine vrije momenten in je leven in te bouwen. Momenten waarop jouw telefoon helemaal uit staat. Als ondernemer heb je al zo weinig vrije tijd. Laat deze tijd dan ook meer uit ervaringen dan uit schermpjes bestaan.

Dit doe je zo:

  • Leg de telefoon buiten de slaapkamer en koop een wekker om mee wakker te worden.
  • Maak van het avondeten een moment om echt samen te zijn met jouw vrienden of familie. Eet niet voor de televisie. En heb een ‘geen telefoons aan tafel’ regel.
  • Zelf laat ik tegenwoordig regelmatig mijn telefoon thuis als we weg gaan met het gezin.
  • Laat je telefoon het laatste uur van de dag uit. Richt je op ontspanning en je klaarmaken om te gaan slapen.


Misschien heb je zelf nog wel meer voorbeelden/tips om minder schermpjes in je leven te gebruiken. Daar ben ik dan erg benieuwd naar want ik kan ook zeker nog wel wat tips gebruiken.

Aanmelden mailinglist

Je krijgt dagelijks al heel veel prikkels te verwerken en dan ga je ook nog regelmatig mails van mij krijgen met tips, inzichten en persoonlijke verhalen. 

Denk dus goed na voordat je je inschrijft voor de mailings. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier ons privacybeleid.